I foråret 1983 samledes en gruppe teaterinteresserede personer på Vigersted skole for at prøve at danne en dilettantgruppe her i byen. Ideen kom, efter at nogle stykker af os i nogle år havde spillet på ”Søholmscenen” i Jystrup. På vejen til og fra Søholmskolen snakkede vi om, at der da måtte være flere i Vigersted, der havde de samme lyster som os, og når vi nu havde en scene i forsamlingshuset……
Det viste sig, at vi havde ret, og vi fik dannet en gruppe, som straks gik i gang med at finde et stykke og sætte scenen i stand. Og i slutningen af 1983 havde vi premiere på ”En pind til min ligkiste”, som blev en stor succes. Måske især fordi det var første gang i mange år, at man kunne se kendte borgere fra byen optræde på de skrå brædder. I hvert fald gav oplevelsen os blod på tanden, og vi gik straks i gang med næste forestilling ”Tvillingerne”.
Hurtigt spredte interessen sig til flere aldersgrupper. Først til børnene i alderen 10 – 14 år, som kom i gang i 1984 og senere til de lidt større børn og unge.
I takt med medlemsfremgangen blev vores ambitioner både med hensyn til stykkerne, til os selv og til det tekniske udstyr større og større. Det hjalp på økonomien at vi kom ind under Vigersted Idrætsforening (og det gav os et endnu større lokalt tilhørsforhold) og vi fik etableret et godt samarbejde med Støtteforeningen for Vigersted Forsamlingshus og de skiftende forpagtere. Endvidere fik vi sammen med Søholmscenen overtalt Ringsted kommune til at bevilge os både lys- og lydanlæg, noget som senere er blevet kraftigt udvidet.
De første forestillinger var rigtige ”dilettantforestillinger”, men senere har vi taget fat på musicals som ”Mød mig på Casiopia” og ”Troldmanden fra OZ”, forestillinger som satte vores udstyr og scenefolk på svære opgaver.
Den største udfordring kom i 1998, hvor vi besluttede os til at lave et udendørs egnsspil. Det endte med en stykke med 52 mennesker på scenen og ca. 50 omkring scenen, men heldigvis lykkedes det både kunstnerisk og økonomisk, så meget at vi gentog det med et nyt stykke i 2002 og igen i 2008, da vi havde 25 års jubilæum.
I 2013, hvor dilettanten havde 30 års jubilæum, opførtes “Ronja Røverdatter” ligeledes udendørs på Kirkeengen. 44 skuespillere fra 6 til 68 år medvirkede og over 100 lokale borgere var med til at afvikle projektet med markedplads og røverbal.
Sådanne opgaver er virkelig med til at støtte sammenholdet, uden hvilket en så forskellig flok som vi er, ikke kan fungere sammen.Det involverer rigtig mange lokale borgere med forskellig baggrund. Men netop forskelligheden er det, der gør det spændende at spille teater, og det vil vi sikkert blive ved med her i Vigersted. Der er stadig mange børn der spiller, og det lover godt for fremtiden.
I 2019 opførte vi historien om den midtsjællandke jernbane “Banebørster og sognerødder – Balladen om en jernbane”